top of page

 

Cafès filosòfics

​

Què són?

Els cafès filosòfics són espais de debat i discussió sobre temes concrets i rellevants des d'una mirada filosòfica. En aquests espais es plantegen qüestions presents en el nostre dia a dia, viscudes en la nostra quotidianitat. 

Aquests debats tenen un caràcter terapèutic en la mesura que els coneixements i opinions exposades sobre aquests temes, fan un moviment d’anada i tornada. En aquest sentit, és important emfasitzar que no són espais de filosofia teòrica o acadèmica, o no només. Si fos així, es perdria l'aspecte que fa referència a la filosofia pràctica i al seu profund i inherent caràcter terapèutic, com ja he mencionat.

En tot espai de debat hi ha un anar i tornar. Un etern retorn:

Un anar perquè els continguts de les intervencions provenen, o almenys, així s’espera, d’un pensament reflexiu profund de cada participant. No hi ha una pretensió de convèncer ni d’imposar l’altre les seves opinions. Només exposar racionalment, a través del propi discurs, la pròpia veritat, una més, que és el resultat de l’experiència vital de cadascú.

Una tornar, perquè aquestes aportacions emergents, de les vivències personals exerceixen un cert efecte de ressò en els altres participants que romanen en una escolta activa. Cada intervenció és l’oportunitat pels altres de revisar i qüestionar el seu punt de partida. 

​

Com funcionen?

  • Primer, i de manera prèvia, es proposa la lectura d’algun text, o visualització d’alguna pel·lícula o documental o altre tipus de recurs.

  • A continuació, el “facilitador” exposa algunes idees sobre el tema que serveixen com a introducció i punt de partida per començar a debatre.

  • Seguidament s’inicia el debat.

  • Finalment es tanca amb un breu resum de les idees aparegudes.

bottom of page